atsakau Remiui - ant alyvos ipilimo dangtelio parašyta - see manual instrukcion.
Žiuriu instrukcija:
DOHC modeliui 5w-30 rekomenduojamas arba 10W-30, 10W-40. Tai va butent 5W30 gamykla rekomenduoja.
Klampumas (Zahflussigkeit) variklio alyvos įtakos kuro suvartojimui. Ole mažo klampumo pagal apdailos degalų taupymą ir geriau Leistungsvermogen šaltyje. Esant šiltam orui, tačiau su didesniu klampumo alyvą tinkamą tepimo sistema yra privalomi.
(Die viskositat (Zahflussigkeit) des Motorols beeinflusst den Kraftstoffverbrauch. Ole mit niedriger Viskositat unterstutzen einen wirtschaftlichen Kraftstoffverbrauch und besseres Leistungsvermogen bei kaltem Wetter. Bei warmen Wetter ist jedoch Ol mit einer hoheren Viskositat zum richtigen Schmieren des Motors erforderlich.)
kaip matote šaltam preiodui nedraudžia 0W, tik šiltam labiau pataria W40
Evilkas rašo :
Nu jis perskystas. (0W-30) Kiek pamenu, tokia alyva siuose varikliuose turetu buti naudojama saltuose krastuose prie dideliu minusiniu temperaturu. Esant normaliai temperaturai gali nesisidaryti pakankama alyvos plevele.
Atsakau: 0W - tai žiama temperatūrinis klampumas, 30 - aukša temperatūrinis klampumas. Kai turiu 0W man bus lengviau prasukti varikli, t.y. prie -40 dar imanomas šalto variklio paleidymas, ne žemiau. Tai šios alyvos minimali temperatūra prie kurios siurblis gali prastumti tepala ir nebus sausos trinties vidiniu detaliu. Jeigu nuo 0 atimti -35 tai gausime minimalia temperatūra -35 laipsniu "varikliui prasukti" (starteris suks ir t.t.). Jei žiemai pilsi 5W tai atitinkamai gausi -35 ir -30. Lyg ir užtenka, bet mano nuomonė tai variklio ir kitu detaliu kankinimas, pas mus gi buna ir -35 ir -30.
O dėl W30 - kuo aukštesnis šis skaičius tuo aukštesnis klampumas prie aukštu temperatūru. dabar žiema ir aš nepažeidžiau rekomendaciju (o šis skačius labai svarbus varikliui, W50 negalima pilti). Vasaros sezonui bus kita alyva - 10W-40.
manau atsakiau i jūsų klausymus ir abėjonės